Ny bok hösten 2017

Röster från Aten och Samos. Greker om sitt land, EU och människor på flykt. (Carlsson bokförlag)

Ur baksidestexten: Vem minns inte sommaren och hösten 2015 när nästan en miljon barn och vuxna tog sig till de grekiska öarna utanför Turkiets kust? Många försvann i havet. eller rapporterna från den kalla och blöta senvintern 2016 med tio tusen människor, som fastnat vid en plötsligt stängd gräns till Makedonien. Ett avtal mellan EU och Turkiet, i strid mot internationell lag, tvingade sedan alla nyanlända att bli kvar på grekiska öar nära Turkiet innan de skulle skickas tillbaka dit.
Grekland kom i blickpunkten när den stora låneskulden blev ett faktum för flera år sedan. När de orimliga besparingskraven infördes ansågs greker först ha sig själva att skylla. Men bilden nyanserades med deras stora hjälp till flyktingarna sommaren och hösten 2015. Många greker engagerade sig i stunden, andra var och är erfarna försvarare av mänskliga rättigheter och av internationella lagar och konventioner.
Rösterna i boken tillhör sådana försvarare – jurister, volontärer, en journalist och helt enkelt medmänniskor. De berättar och reflekterar kring landet, politiken, beroendet av EU och hur flyktingars rättigheter bemöts i ett land som är i händelsernas centrum när EU:s hållbarhet samtidigt ifrågasätts. När vi börjar samtalen i mars 2016 har mer än femtio tusen flyktingar plötsligt fastnat på fastlandet och det hastigt tillkomna, mycket kritiserade avtalet mellan EU och Turkiet börjat gälla.