Svenskt exempel på upprörande inhumanitet

Gata i centrala Aten. I jakt på försörjning. Foto författaren.

Ung flicka som mist hela familjen i Medelhavet skickas tillbaka från mosterns trygghet i Sverige till Grekland. ”Hon har redan internationellt skydd i Grekland.”

Sammanfattat ur UNHCR Greece press review 20 juni-6 juli:

27 juni berättar engelska Independent följande: En 14-årig afghansk flicka förlorade föräldrar och syskon vid överfarten till Lesvos i oktober 2015 i samband med ett skeppshaveri när nästan 70 personer drunknade. Hon led sedan av svår PTSD och flögs från Lesvos till fastlandet, togs om hand av den grekiska frivilligorganisationen Metadrasi (en mycket bra och välrenommerad organisation) och kom att bo i en fosterfamilj i 1 ½ år. I november 2017 kom hon till Sverige genom återförening med en moster. Hon sökte asyl, började må bättre och känna sig trygg. Men hon fick inte bli kvar hos sin moster och hade så småningom tre avslag. När hon fyllt 18 kom ett brev att hon skulle lämna Sverige. Migrationsdomstolen i Stockholm informerade Independent att hon inte kunde söka asyl i Sverige eftersom hon redan hade fått internationellt skydd i Grekland.

Men Sverige hade kunnat välja att handla enligt humanitära klausuler.

Det här inlägget postades i Sverige. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *