Ingen människa är illegal. Om ”Illegala gränspassager” och olagliga pushbacks i Grekland

Aten oktober 2015. De har klarat sig över det svarta havet i små båtar från Turkiet till någon av de grekiska öarna i Egeiska havet, fått lämna ön efter en vecka, kunnat fortsätta till Aten, och nu sitter på en nattbuss upp till Idomeni för korsa gränsen till Fyrom (Nordmakedonien) och resa vidare upp över västra Balkan och vidare till kanske Tyskland. De är inne i EU nu, det värsta är över, de är glada. Chaman och Taher på väg mot Omoniaplatsen i Aten en måndagskväll i oktober 2015. Chaman kan inte se, Taher kan inte gå, men de kan det här tillsammans. Foto författaren.

Ordet ”illegal” finns återigen i den grekiska retoriken, och i den europeiska. När regeringen förnekar de många vittnesmålen om att grekisk kustbevakning tvingar människor, som vill söka asyl, tillbaka in på turkiskt vatten, talar den om ”illegala migranter”. I internationell rätt är det förbjudet att ”pusha” människor som vill söka asyl tillbaka över gränsen – rätten att söka asyl är fundamental. Däremot inte att få asyl, det ska undersökas.

Grekiska ministrar upprepar envist att talet om pushbacks handlar om falska påhopp (trots en del filmade bevis). Samtidigt säger den att grekisk gränsbevakning gör sitt yttersta i att försvara landets gränser mot illegala gränspassager. Internationella människorättsorganisationer kräver om och om igen att regeringen ska utreda, och regeringen förnekar. Vittnesmål om pushbacks vid Evrosgränsen fanns redan för några år sedan och Unhcr bad att Syriza-regeringen skulle undersöka saken. Regeringen förnekade kännedom om detta.

De senaste åren har pushbacks blivit allt vanligare i vattnen runt öarna i Egeiska havet, inte bara främst vid Evrosgränsen i norr. Videos har publicerats där man ser båtar från grekisk kustbevakning vara i full färd med att tvinga gummibåtar med flyktingar ändra kurs.

EU-kommissionen har varit passiv i detta tills det i slutet av oktober 2020 kom uppgifter om att EU:s gränsbevakningsorganisation Frontex är inblandad i pushbacks i samarbete med grekisk kustbevakning. EU-kommissionären Ylva Johansson reagerade och krävde att Frontexchefen undersöker saken. Chefen – det vill säga Frontex verkställande direktör – förnekar kännedom om att något sådant skulle äga rum. Ylva Johansson intervjuades i tyska media och sa att vi kan inte acceptera om Frontex deltar i pushbacks, det handlar om att försvara fundamentala rättigheter.

Men det är märkligt att kommissionären reagerar först när Frontex är inblandad och inte har reagerat när en medlemsstat står för olagligheterna.

Frontex har gjorts till en allt viktigare faktor i hur unionen bemöter flyktingar och migranter. Budgeten har fyrdubblats sedan 2015, från 140 millioner euro 2015 till 460 millioner euro 2020. Frontex har också kritiserats för att ha köpt drönarutrustning för 100 millioner euro. Drönarna ska användas över Medelhavet, där EU-kommissionen har sagt att EU ska vara närvarande och hindra flyktingar och migranter att drunkna. Hur kommer drönarna användas? Ska de vägleda räddningsbåtar på plats, eller ska de användas för att hjälpa libyska kustbevakningen att stoppa migrantbåtar innan de kommer utanför libyskt vatten?

Efter att Ylva Johansson framträdde i en tysk tevekanal och twittrade den 26 oktober om Frontex´ pushbacks följde många twitterkommentarer. De flesta handlar om att Grekland försvar sitt land, att om Frontex hjälper till är det bra och att passera gränser är illegalt. Kommentarerna är ett mått på stämningar i framför allt Grekland.

”Vi accepterar inte illegala pushforwards, vi försvarar vårt land.” ”Om Frontex genomför pushbacks tackar vi dem av hela vårt hjärta. Varje illegal immigrant som indras från att komma in i Europa är bra. Alla är kriminella och de vet alla att de kommer hit för att våldföra sig på lagar. De vet också att EU ger dem allting gratis.” ”Jag blir mycket skeptisk när några försarar illegal migration. Är en massa pengar bakom.” ”Kära Ylva Johansson, vi ska inte som Soros, Merkel och Muslimska brödraskapet acceptera människosmuggling.” ”Pushbacks är enda lösningen.” ”Du förstör aktivt Europas framtid.” ”Gör vad du vill i ditt land. Men när det gäller vårt land och människor som inte är flyktingar utan illegala immigranter, låt då Frontex göra sitt jobb.”

”Är du alls medveten om att NGO:s samarbetar med turkiska staten, är du medveten om undersökningen om kriminalitet hos NGO:s? Eller bryr du dig inte så länge du lever bekvämt i den politiskt korrekta kokong.” ”Ni som har förstört vår säkerhet, vår frihet, våra liv, väg egendom, våra kristna kyrkor … ni ska i fängelse för misshushållning.” ”Du är ansvarig för islamiseringen av Europa. Grekland är för grekerna. Grekland skyddar sina gränser definierat i konstitutionen.” ”Har du fullständigt förlorat förståndet? Illegal migration är inte en mänsklig rättighet. Du måste förstå det. Frontex ihop med grekiska kustbevakningen gör ett fenomenalt arbete och skyddar Europa.” ”Du har placerat tredje världens kriminella i Grekland och Europa och de har döpts till stackars flyktingar. På grund av dig har vi levt under en regim av terrorism de senaste fem åren.”

”Låt Frontex göra sitt jobb och börja undersöka NGO:s. Du är ansvarig för människosmuggling.” ”Massimmigration från ett säkert land ingår inte i grundläggande mänskliga rättigheter. Vi är så trötta på din kriminella politik som kostar livet för tusentals europeiska män, kvinnor och barn.” ”Vi talar om illegal immigration. När tänker du stödja EU-medborgares mänskliga rättigheter. Vi har blivit främlingar i våra egna länder sedan vi överflödats av illegala migranter som hotar EU:s demografi.” ”Om du hindrar pushbacks bäddar du för framtida terroristattacker.”

Men här finns också några stöd till kommissionären, och detta: ”Så pushbacks är illegalt, men att stänga in tusentals människor på en ö är inte det?”

Frågan om Frontex och pushbacks har diskuterats i EU-parlamentet också, och fördömts. Frontex förnekar och kommissionären vill ha bättre underlag för att bli försäkrad om att EU-myndigheten inte är inblandad. Det skulle inte förvåna mig om Frontex-chefen får gå och sedan blir det inte mycket mer.

Det här inlägget postades i Grekland. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *